Svet-Stranek.cz
PRAKTICKÝ LÉKAŘ PŘÍBRAM
MUDr. Veronika Drábová

Časté dotazy ...:PRAKTICKÝ LÉKAŘ PŘÍBRAM

Časté dotazy ...

* Vážení pacienti,
opakovaně se jako praktický lékař setkávám se situací, že potřebujete vyšetřit ambulantním specialistou. K tomuto však nepotřebujete doporučení (žádanku) ode mne. Ambulantní specialista Vás nesmí odmítnout vyšetřit proto, že nemáte praktickým lékařem vystavenou žádanku. Takovýto požadavek nemá zákonnou oporu.
To samé se týká požadavků ambulantního specialisty na další vyšetření (laboratoř, rentgen, transport sanitou apod.) či k vyšetření dalším ambulantním specialistou. Pokud toto lékař požaduje, musí Vás vybavit příslušnými žádankami či doporučeními.
Velice si vážím všech kolegů lékařů, plně respektuji jejich závěry a doporučení. Nežádejte tedy u mě konzultace ohledně jejich rozhodnutí.
Lékařské zprávy prosím neposílejte e-mailem, není to dostatečně bezpečná komunikace, hrozí únik vašich citlivých dat, ale kopii vždy doručte do schránky u ordinace.

* Jak je to s předpisy léků z odborných ambulancí, SANITEK, VEDENí NESCHOPENEK ... ?
Dle striktně daných pravidel OSSZ je velmi problematické zpětné vystavování PN. Neschopenku z pochopitelných důvodů nevystavuje pouze záchranná služba a LSPP, všechny ostatní ordinace MAJí POVINNOST na VAšI žáDOST vám PN i při akutním ošetření musí vystavit. Je nutné o ni požádat a na požadavku trvat !

Pokud navštěvujete pravidelně odbornou ambulanci, máte právo i na to, aby Vám odborník předepsal LéKY na nemoc, pro kterou se u něj léčíte. Předpis některých léků je dokonce pojišťovnou na odbornost striktně omezen.
Pokud taková choroba někdy vyžaduje pracovní neschopnost a další návštěvy u odborníka, má každá odb. ambulance povinnost Vám "PN - neschopenku" jednak vystavit a jednak - po dobu léčení v odb. ambulanci - i vést.
Pro pacienta i pro praktického lékaře je velmi krkolomný postup, kdy Vás odborný lékař sice léčí , ale pro "neschopenku" a " lístky na peníze" posílá k praktickému lékaři. Znamená to 2 návštěvy u lékaře místo 1, čekání ve 2 frontách , dlouhé studování donesených zpráv, tedy pokud vůbec jsou k dispozici ... jen kvůli čistě admin. úkonům.
Totéž se stává se zvaním imobilních pacientů - např. po ortopedické operaci ke kontrole v odb. ambulancí. V takovém případě má odborník, odborná ambulance nebo nemocnice vypsat " LíSTEK NA SANITU ". Není možné a pro imobilního pac. ani únosné, aby např. posílal příbuzné - jen pro admin. účely- vystavení PN a lístku na sanitu.
Rovněž tak např. při dojiždění na onkologii do Prahy - tzv. CESŤáK - vypisuje dle striktních pravidel zdr. pojišťovny vždy a pouze onkolog.

* Můj otec i matka mají VYSOKý TLAK. Mohu onemocnět i já ?
Ano, u vysokého krevního tlaku je určitě podíl možné vrozené zátěže. Vznik hypertenze může ovlivnit i mnoho dalších faktorů (kromě genetických též tělesná hmotnost, složení stravy, "stres" tělesná aktivita či neaktivita a další) . Každopádně je vhodné nechat si tlak změřit u lékaře a občas kontrolovat, také by bylo vhodné nechat si zjistit hladinu cholesterolu, omezit solení, při nadváze pokus o trvalé shození několika jednotlivých kg, i malý úbytek na váze se počítá, a přiměřeně sportovat- stačí i pěší chůze denně několik km.

* Poslední 1 den mám trochu PRůJEM. Nemám teplotu. Stolice je sice řidší, ale není tam krev ani hlen. Normálně piju, nezvracím, i když mám trochu pocit " žaludku na vodě "
Pokud se jedná o takto " nezávažný " průjem, můžete první kroky v léčbě učinit již sám doma. Snažte se držet dietu- nejíst tučnou stravu, vhodný je např. banán, strouhané jablko, vařená mrkev, rýže, suché starší pečivo. Tekutiny spíše chladné. Už samotná dieta v délce 2-3 dny často pomůže a je nejdůležitější podmínkou léčby. Pokud chcete pomoci i léky - je možné pořídit v lékárně volně prodejný lék Smecta a Enterol, příp. Imodium při častější stolici - ale max 2 tbl / den. Pokud by se ve stolici objevila krev nebo hlen, nebo se přidružily teploty nad 37,5 st, přijďte se poradit do ordinace.

* 2 dny mne trochu ŠKRáBE V KRKU a mám suchý kašel, nic nevykašlávám. Měřil jsem si teplotu, je 37,5 st. Co mám dělat?
V tomto případě se nejspíše jedná o virózu. Můžete -li v práci čerpat sick days, zůstaňte v klidu, teple, na krk přiložte Priessnitz, můžete cucat antisept. patylky- např. Tantum Verde. Při bolesti kloubů užijte 1 tbl 500 mg Paralenu , při rýmě Nasivin, Otrivin či Vincentku nosní kapky. Suchý kašel lze tlumit Stoptussinem či Levoprontem. Popíjejte vlažné tekutiny. Doplňte vit. C ovocem nebo preparátem z lékárny.
Stav by se měl po 3-4 dnech začít zvolna zlepšovat. Pokud ne, je namístě navštívit lékaře.


* Chtěla bych jet DO LáZNí . Co proto mám udělat, je to zdarma nebo se něco platí ?
Z Vašeho dotazu ale není jasné, jestli trpíte nějakým onemocněním, které by Vás opravňovalo k cestě do lázní ze zdravotních důvodů. Pokud takové důvody nejsou, můžete jet do libovolných lázní - jako samoplátce .
Procedura získání láz. pobytu hrazeného zdrav. pojišťovnou je bohužel o mnoho složitější. Lázeňskou léčbu indikuje lékař odborné ambulance, podle Indikačního seznamu zdrav . pojišťovny - zde je zcela podrobně a taxativně vymezeno, jaké choroby v jakém lázeňském místě je možno léčit a také s jak často lze / či nelze / pobyty opakovat.
Pak je nutné vyplnit Návrh lázeňské léčby a k němu doložit vše potřebné, co požaduje revizní lékař vaší z. pojišťovny. Tento návrh posoudí pak během 1 měs revizní lékař, buď jej schválí v plném rozsahu - tzv lázně komplexní , nebo lázně příspěvkové - pojišťovna hradí pouze léčebné procedury, pacient si sám hradí pobyt a stravu a v lázních je v době své dovolené.
Revizní lékař Vaší zdrav. pojišťvny má bohužel i pravomoc lázně zcela zamítnout.

* Kdy jsou nyní povinné PROHLíDKY řIDIčů ? ?
podle nové vyhlášky v 65 letech, 68 letech a pak pak každé dva roky. Pokud požadujete i prodloužení ŘP sk. C, autobusu a pod, může být k němu požadováno vyšetření dopravním psychologem - v Příbrami ho provádí např. PhDr. Burianová. K vyšetření na řp nad 65 let si sebou vezměte zprávy od lékařů - specialistů / neurologie, kardiologie, diabetologie apod. / a pokud nosíte - tak brýle a naslouchadlo.
Bez těchto věcí NELZE vyšetření provést.

* Jaké OčKOVáNí je vhodné, pokud častěji cestujeme ?
Je vhodné očkování proti žloutence typu A i B, kterými se člověk může při turistice v zemích s nižší hygienickou úrovní snáze nakazit. Nejvhodnější je asi kombinovaná vakcína. Pokud cestujete do exotických zemí, je nutné se včas předem informovat v očkovacím centru na povinná očkování do dané destinace, kde Vám i vystaví Mezinárodní očk. průkaz, zváží prevenci malárie ... V Příbrami např. MUDr. Fraňková, pol. Ravak.
návštěvníků stránky
celkem86 255